Monday, June 30, 2008

PREVIU FILEM : SODO MEE PART TWO

Hishamuddin Rais

Alamak gua dengar filem Sodo Me karya Brad Pittail akan di buat lagi. Sodo Mee Part 2 ini akan dibuat dengan lebih gempaq. Gua dengar dengan sahih si pengarah Brad Pittail sudah mulakan penggambaran. Iklan-iklan telah bocor di akhbar-akhbar. Pelakon utama telah ditemui.

Dengar-dengar nya filem Part Two ini amat gah TETAPI lokasinya masih belum di tentukan. Inilah standard filem Melayu. Leceh. Kata nak buat filem gempaq. Lokasi pun belum jumpa. Bila di tanya Brad Pittail di mana lokasi tempat Sodo Mee terjadi , dia berkata: lokasinya berlaku di dalam kondo di Jalan Pantai , di kondo di Jalan Bangsar dan di kondo Damansara dan terus ke kondo Segambut. In best punya Sodo Mee beb. Makan tak habis.

Woit! Ada berapa ribu kondo di sana? Yang mana satu kondo yang betul. Ini nampaknya bukan filem Sodo Mee Part Two. Kalau kondo panjang-panjang dan nama kondo pun tidak jelas ini samalah seperti kempen undilah Shahrizat Gadis Pilihanku. Biar betul. Kalau macam itu baik cakap Sodo Mee ini berlaku di semua kondo-kondo di Kuala Lumpur, di Shah Alam, PJ , Kelang dan Senawang. Baru boleh cover line. Lebih safe. Pukul borong. Pasti lokasi tak salah.

Ingat tak… skrip filem pertama dulu pun macam ini juga. Mula-mula Sodo Mee Part One berlaku di kondo Bukit Bangsar. Tapi bila crew pergi check kondo ini pun belum siap dibuat. Macam mana nak menegang Sodo Mee kalau kondo belum siap. BerSodo Mee atas simen sakit…. beb. Tak percaya cuba try. Kah kah kah. Inilah filem kita berwajah kita.

Woit! Brad Pittail. Takkan drama ke dua ini macam skrip pertama juga. Kan filem pertama dulu dah tak laku. Kalau nak tipu, tipulah. Menipu bukan satu kesalahan. Yang salah apabila orang tak percaya.

Lakonan pegawai polis ini pun satu hal lagi. Dalam drama mesti ada aksi. Baru orang tengok syok. Lakonan polis ini sudah tidak masuk akal. Semua dilok polis sudah bikin kacau. Semua bikin susah. Mana dilok yang betul? Mula-mula cakap laporan penggambaran Sodo Mee ini dibuat di Balai Polis Jalan Travers kemudian laporan ini dibuat dekat pondok polis Hospital KL. Mana satu lokasi yang betul. Nak shoot pakai crane pun biarlah hati-hati. Dari Jalan Travers ke HKL berapa jauh daaa… Holywood pun tidak boleh buat satu long shot 10 kilometer jauhnya. Pasti kabur . Kah kah kah. Filem kita berwajah kita.

Dilok Bakreee Senin dalam ‘act one’ cukup tidak meyakinkan. Dialog ini tak masuk akal. Dalam filem Sivaji The Boss balai polis hanya dijaga oleh Tok Sarjan Saab. Dalam Sodo Mee Part Two yang menjaga Balai Travers ialah Tuan Bakree Senin sendiri. Apa hal gedebe ini menjaga balai. Tuan Bakree Senin ialah seorang OCPD. Tuan OCPD tidak jaga kaunter balai untuk ambil laporan. Dia tinggal dalam bilik khas. Ada kipas angin. Kerja OCPD Saab bukan ambil laporan atau buat teh. Ni yang buat kepala pening nonton filem Melayu.

Semakin lama filem ini berjalan semakin kelam kabut jalan ceritanya. Laporan Sodo Mee ini diambil di mana ? Ulang shoot sekali lagi ke ? Di Balai Travers atau di Pondok Polis HKL? Alaaa bradeer…. kalau Marlon Brando berlakon pun gua rasa payah dia nak deliver line macam ini. Aku rasa aktor Bombay Jalalaludeen Hasani boleh jadi OCPD macam dalam Sivaji. Tapi kalau abang dia berlakon gua rasa kentut pun tidak ada bau.

Gua kurang faham kenapa si Mamat yang bernama Brad Pittail ini menjadi pengarah Sodo Mee Part Two? Si Mamat yang mengarah ini pun bukan hebat sangat otaknya. Semasa belajar dahulu dia slow sikit ( ini class mate dia seorang big lawyer yang joging hari-hari di Lake Garden bagi tahu). Dia slow kerana semasa kanak-kanak dia dihinggapi oleh wabak kurang cerdik. Mungkin badi wabak ini telah merosakkan daya fikir si Mamat ini. Itu fasal apabila dia bikin skrip drama, orang tidak percaya jalan ceritanya. Bila dia menjadi pengarah, cerita menjadi tidak lengkap dan berserabut.

Betul-betul filem Melayu. Turun lokasi dulu kemudian baru buat skrip dan cari pelakon extra. Kah kah kah. Filem kita berwajah kita. Hidup PDRM… opps Hidup FINAS.

Gua dengar skrip ini telah di ambil dari skrip lama filem Fitna Al- Sodom Al Drebarli. Skrip ini telah memenangi hadiah ke 3 peraduan skrip anjuran Matt Madey. Brad Pittail dipilih menjadi pengarah, bukan kerana dia bijak tetapi kerana dia bernasib baik. Ketika Matt Madey jadi PM ( production manager) dahulu, Madey cukup prihatin dan telah banyak membantu pelakon-pelakon Orang Kurang Berfikir (OKB) seperti pelakon Nazri, Fidah, Sami, AG dan GIP. Matt Madey cukup suka bergelojak dengan OKB. Matt Madey sebagai PM cukup cerdik mengemut bujet dan amat bijak dalam hal mengumpulkan pelakon-pelakon OKB ini. Kerana kurang berfikirlah maka Brad Pittail dapat menjadi pengarah. Kah kah kah.

Tentang lakonan? Satu habuk pun penonton tidak akan percaya. Yang paling tidak meyakinkan ialah adegan lakonan hero filem ini dalam Pejabat Timbalan Perdana Menteri. Kenapa pelakon utama filem ini digambari dengan seorang Mamat Hitam Lagi Pendek Lagi Muka Tak Laku. Mukanya Mamat Hitam ini macam muka Aman Belon.

( Siapa Aman Belon ? Gua penonton filem Melayu yang setia. Gua tahu siapa Aman Belon. Muka Mat Hitam itu macam muka Aman Belon. Kalau tidak caya sila tanya Bapak Saudara gua Lebai Google.)

Apakah perlunya bergambar di dalam opis TPM? Siapa Mamat Hitam Pendek ini? Apa peranan dia dalam filem ini? Aku rasa Mamat Hitam ini adalah Mamat Bottom. Kalau muka gebu macam dia ini, kalau gua pengarah gua minta dia berlakon jadi hantu. Macam Aman Belon dalam cerita Pontianak. Mesti Rosmah…. opps Maria Menado menjadi takut.

Pelakon utama filem Sodo Mee Part Two ini gua dengar ialah pendatang baru yang bernama Sinful Buka Harihari ( tidak ada tali persaudaraan dengan si penyeludup beras di Perlis). Apa yang dia buka hari hari itu gua pun tidak tahu. Buka seluar ke atau buka punggung. Tingginya hampir enam kaki. Bila bergambar dengan Mamat Bottom itu gayanya betul-betul macam Wahid Satay berdiri disebelah Aman Belon. Kah kah kah. Filem kita berwajah Bottom ….oops berwajah kita.

Apa yang tidak masuk akal ialah apabila adegan Sinful hendak di liwat oleh seorang tua berumur 60 tahun , kenapa si Sinful TIDAK menendang atau menerajang si peliwat yang semakin tua ini. Kenapa tidak menggunakan ‘method acting’ atau ‘kung fu Bruce Lee. Adegan ini skripnya tidak di tulis dengan betullaaa. Kalau ada pergaduhan lagi best. Lagi suspens. Lagi erotik. Inilah skrip filem Melayu kantoi all the time.

Penonton berfikir….mustahil hero kita yang baru berumur 23 tahun, tinggi 6 kaki tidak dapat menendang bakal peliwat yang sudah berumur 60 tahun. Kenapa tidak ada struggle dalam adegan ini. Patutnya ada dialog – ‘ ciss orang tua 60 tahun….jangan liwat bontot aku jika kamu tidak ada Ky Jelly…’ Kah kah kah. Filem kita berwajah kita.

Ingat tidak Maria Schneider yang nak di liwat oleh Brando dalam Last Tango In Paris pun ada tendang menendang. Ingat atau tidak adanya butter yang di gunakan oleh Brando. Semasa Bernardo Bertolucci membuat adegan ini berapa kilo butter terbarai. Ini baru skrip yang meyakinkan.

Dalam Sodo Mee Part Two ini tidak ada adegan melawan. Ini amat-amat kurang meyakinkan. Hampir mustahil seorang anak hero yang lubang bontotnya hendak di jolok tidak dapat melawan. Kalau dia tidak jaga bontonya siapa yang akan menjaga. Apakah perlu JJ datang membantu? Lagi bahaya nanti , kena raba-raba sebelum dijolok.

Orang ramai telah mula bercakap tentang skrip filem Sodo Mee Part 2 ini. Kegagalan skrip ini sudah nampak jelas. Kalau skrip ini gagal satu lagi krisis pasti akan timbul. Matt Madey tuan punya skrip original akan bertindak menyaman pengarah filem ini. Saman akan diajukan kerana filem Part Two ini telah memalukan Matt Madey penulis asal skrip ini.

Dari majalah Cine Revue du Fou, saya difahamkan mungkin skrip filem ini dapat di selamatkan dengan prop yang cukup menarik. Kali ini TILAM dan Bantal buruk yang ada dalam skrip asal tidak akan dipanggil untuk berlakon. Saya difahamkan tilam dan bantal akan diganti dengan minyak lintah dan kain gebar. Dan besar kemungkinan ada beberapa prop baru yang sedang direka oleh Brad Pittail. Prop-prop inilah nanti diharapkan akan meyakinkan penonton Malaysia.

Saya juga mendengar beberapa ekor lintah hidup juga akan dibawa sebagai pembantu ‘special effect’ untuk mengeluarkan darah dalam babak pemeriksaan doktor. Darah perlu menitik keluar dari bontot Sinful Buka Harihari untuk menyeramkan penonton. Satu kamera angle yang unik sedang disusun di mana lintah tidak kelihatan tetapi darah menitis keluar dari bontot. Ini gua rasa akan menjadi satu adegan yang lebih hebat dari Last Tango.

Kalau adegan darah meleleh keluar dari bontot Sinful Buka Harihari ini dapat dikamerkan maka gua yakin filem Sodo Mee Part Two ada peluang untuk di murtabakkan sebagai filem lawak Melayu Internasional untuk kurun ini. Gua rasa kalau scene ini berjaya gua yakin Sodo Mee Part Two boleh bertanding untuk mendapat piala Le Fou du Monde di Cuntt Filem Festival. Kah kah kah. Filem kita berwajah kita. END

Kenyataan Akhbar & Surat

30 Jun 2008
KENYATAAN AKHBAR PAKATAN RAKYAT

DAKWAAN TERHADAP ANWAR IBRAHIM - RAKYAT JANGAN TERPEDAYA

Pakatan Rakyat percaya bahawa laporan polis yang dibuat terhadap Dato' Seri Anwar Ibrahim yang mendakwa kononnya beliau meliwat seorang pembantunya tidak lebih daripada hanya pengulangan pertuduhan tahun 1998 bagi menghancurkan karier politik beliau. Ini dilakukan sebagai tindakbalas kepada kemungkinan Pakatan Rakyat membentuk kerajaan pusat dalam masa terdekat.
Skandal 1998 telah memperlihatkan bagaimana seluruh institusi negara dimanipulasi bagi kepentingan pihak tertentu yang akhirnya dibuktikan satu demi satu pada hari ini. Kredibiliti kerajaan pusat akan hilang di mata rakyat, keyakinan pelabur akan terjejas dan nama Malaysia di mata dunia akan tercemar. Proses membangunkan semula negara akan terganggu dan memakan masa. Oleh itu kami menyeru agar pihak berkuasa menjalankan siasatan dengan adil dan telus terhadap dakwaan ini.
Oleh kerana kredibiliti Polis DiRaja Malaysia sudah hilang di mata rakyat apabila Ketua Polis Negara pada ketika itu sendiri menyebabkan kecederaan kepada Dato’ Seri Anwar Ibrahim sewaktu skandal 1998, kami menuntut agar suatu badan bebas khas ditubuhkan bagi menyiasat dakwaan terbaru ini.
Dato' Seri Anwar juga percaya terdapat cubaan yang mengancam nyawa beliau sehingga memaksa beliau meminta perlindungan di Kedutaan negara luar. Pihak berkuasa perlu mengambil segala tindakan yang sepatutnya demi menjamin keselamatan beliau dan memberikan peluang sewajarnya untuk beliau mempertahankan diri bagi dakwaan kali ini.
Dokongan Terhadap Gabungan PROTES
Kami juga menyeru rakyat Malaysia agar tidak hilang fokus terhadap permasalahan sebenar yang memberikan kesan kepada kehidupan harian iaitu kenaikan harga minyak yang telah dibuat tanpa kewajaran. Sekali lagi Pakatan Rakyat mengulangi sokongan penuh kepada Gabungan Protes yang berkempen mendesak penurunan harga minyak sebagai langkah utama untuk mengurangkan beban rakyat. Pakatan Rakyat akan turut hadir bersama Gabungan Protes pada 6 Julai 2008 di Padang Timur, Petaling Jaya untuk memberi sokongan penuh kepada rakyat.






YB Dr Wan Azizah Wan Ismail Presiden PKR
YB Ustaz Nasharudin Mat Isa Timbalan Presiden Pas
YAB Lim Guan Eng Setiausaha Agung DAP





Surat Mohon Pertemuan Dengan PM

Writ Saman Dato Seri Anwar Ibrahim Ke Atas Saiful Bukhari

DALAM MAHKAMAH TINGGI MALAYA DI KUALA LUMPUR
(BAHAGIAN SIVIL)
GUAMAN NO : 2008
ANTARA
DATO’ SERI ANWAR BIN IBRAHIM … PLAINTIF
DAN

MOHD SAIFUL BUKHARI B. AZLAN … DEFENDAN

WRIT SAMAN

“YANG AMAT ARIF TAN SRI DATO’ ALAUDDIN BIN DATO’ MOHD SHERIFF, P.S.M., D.P.M.J., D.S.D.K., S.M.J., P.I.S., HAKIM BESAR MALAYA ATAS NAMA DAN BAGI PIHAK SERI PADUKA BAGINDA YANG DIPERTUAN AGONG”.

Kepada:-

MOHD SAIFUL BUKHARI B. AZLAN
No. 48, Jalan BU 7/6
Bandar Utama
47800 Petaling Jaya
Selangor


Kami perintahkan kamu MOHD SAIFUL BUKHARI B. AZLAN dalam tempoh dua belas (12) hari selepas penyampaian Writ ini ke atas kamu termasuklah hari penyampaian itu, kamu hendaklah menyebabkan kehadiran dimasukkan untuk diri kamu dalam kausa atas guaman DATO’ SERI ANWAR BIN IBRAHIM, Plaintif yang dinamakan di atas dan ambil perhatian bahawa, jika kamu ingkar berbuat demikian, Plaintif boleh meneruskan untuk mendapatkan penghakiman dan pelaksanaan.

DISAKSIKAN oleh , Timbalan Pendaftar,
Mahkamah Tinggi Malaya di Kuala Lumpur pada haribulan , 2008.


..................................................... ...................................................
Peguamcara Plaintif Timbalan Pendaftar
Mahkamah Tinggi
Kuala Lumpur



MEMORANDUM YANG HENDAK DITURUNKAN PADA WRIT

Writ ini tidak boleh disampaikan lebih daripada enam (6) bulan kalendar selepas tarikh di atas melainkan jika diperbaharui melalui Perintah Mahkamah.

Defendan (atau Defendan-defendan) boleh hadir bersama dengan memasukkan kehadiran (atau kehadiran-kehadiran) samada sendiri atau melalui peguamcara di Pejabat Pendaftaran Mahkamah Tinggi.

Defendan yang hadir sendiri boleh, jika dikehendakinya, memasukkan kehadirannya melalui pos, dan borang-borang yang tertentu bolehlah didapati dengan menghantar Kiriman Pos berharga RM10.00 berserta sampul surat beralamat sendiri kepada Pendaftar, Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur.



PENGINDORSAN TUNTUTAN

Tuntutan Plaintif adalah :-


1. Plaintif:

1.1 pada kesemua masa material adalah dan dahulu, penasihat dan Ketua Umum kepada satu parti politik di Malaysia yang dikenali sebagai “Parti Keadilan Rakyat” (“PKR”).

1.2 pada kesemua masa material adalah dan dahulu, berpegang sebagai penasihat dan pemimpin de facto pakatan pembangkang di Malaysia yang dikenali sebagai “Pakatan Rakyat”.

1.3 adalah Timbalan Perdana Menteri Malaysia terdahulu.

1.4 pada kesemua masa material, adalah dan dahulu, mengamalkan agama Islam.

1.5 setelah April 2008 boleh mengambil bahagian dalam pilihanraya untuk dipilih sebagai Ahli Parlimen di Malaysia.

2. Defendan adalah pada kesemua masa yang material digaji sebagai seorang pembantu kepada Plaintif.

3. Pada atau kira-kira 28.6.2008, Defendan telah membuat satu laporan polis mendakwa inter alia bahawa dia telah diliwat oleh Plaintif pada 26.6.2008 (“Laporan Polis tersebut”),

4. Plaintif menegas bahawa Defendan telah bertindak dengan niat jahat dan membuat Laporan Polis tersebut dengan dakwaan liwat untuk satu sebab yang tersembunyi dan sampingan untuk memburukkan Plaintif dan merosakkan Plaintif dari segi politik.

5. Berkenaan dengan ini, Plaintif menegaskan bahawa:

5.1 Defendan berpengetahuan bahawa Laporan Polis berkenaan dengan dakwaan liwat terhadap Plaintif akan menerima liputan media tempatan dan antarabangsa yang luas, di mana ia telah berlaku;

5.2 Defendan berpengatahuan bahawa ia secara fakta tidak ada pengliwatan yang berlaku di antaranya dengan Plaintif dan dakwaan liwat tersebut adalah palsu namun demikian dia juga telah membuat Laporan Polis tersebut.

5.3 Defendan berpengetahuan bahawa Plaintif mempunyai niat untuk dalam masa yang akan datang yang berdekatan untuk mengambil bahagian dalam pilihanraya sebagai seorang Ahli Parlimen di Malaysia.

6. Selanjutnya dan/atau secara alternatif, dalam Laporan Polis tersebut, Defendan telah menulis dan menerbitkan inter alia perkataan-perkataan yang berikut yang memfitnahkan Plaintif:

“Saya Mohd Saiful Bukhari b. Azlan ingin melaporkan bahawa saya telah diliwat oleh majikan saya. Perkara ini berlaku tanpa kerelaan saya. Kejadian terakhir berlaku 26.6.08 di Unit 1151, Kondominium Desa Damansara, Jln Setia Kasih, Kuala Lumpur”.

7. Perkataan-perkataan yang dirujuk adalah difahami untuk merujuk kepada Plaintif.

BUTIR-BUTIR

(a) Pada kesemua masa yang material, Defendan adalah pembantu kepada Plaintif.

(b) Plaintif mengulangi perenggan-perenggan 4 hingga 5.3 di atas.


8. Dalam maksud biasa dan asli (ordinary and natural), perkataan-perkataan itu bermakna dan difahamkan sebagai inter alia bahawa:

8.1 Plaintif melibatkan diri dalam kelakuan seks yang luar tabii.

8.2 Plaintif adalah seorang homoseksual.

8.3 Plaintif telah melakukan satu perbuatan jenayah berkenaan dengan seksyen 377A dan 377C Kanun Keseksaan 1976

8.4 Plaintif telah melakukan satu kesalahan teruk yang bertentangan dengan prinsip agama Islam.

9. Akibatnya, reputasi Plaintif telah dicederakan dengan serius dan Plaintif telah mengalami penderitaan dan malu yang teramat sangat.

10. Selanjutnya dan/atau secara alternatif, perkataan-perkataan yang dikenalpasti dalam perenggan 6 adalah palsu dan diterbitkan secara niat jahat.

BUTIR-BUTIR KEPALSUAN

(a) Plaintif tidak dan tidak pernah melibatkan diri dalam pengliwatan dengan Defendan.


BUTIR-BUTIR NIAT JAHAT


(a) Plaintif mengulangi perenggan-perenggan 4 hingga 5.3 di atas.

11. Akibatnya, Plaintif telah mengalami kerugian dan kerosakan.

12. Sekiranya tidak dihalang oleh Mahakmah yang Mulia ini, Defendan akan selanjutnya menerbitkan atau menyebabkan untuk diterbitkan perkataan-perkataan tersebut atau yang sama terhadap Plaintif.

13. Oleh yang demikian, Plaintif menuntut:

(i) Gantirugi untuk penyalahan dan menyusahkan (vexatious) kegunaan proses;

(ii) Gantirugi untuk yang kepalsuan yang berniat jahat;

(iii) Gantirugi untuk libel;

(iv) Gantirugi Teruk;

(v) Gantirugi Teladan;

(vi) Kos; dan

(vii) Relif selanjutnya yang Mahkamah yang Mulia ini anggap wajar dan patut diberikan.

Bertarikh pada 30 haribulan Jun 2008



…………………………
Peguamcara Plaintif






PENGINDORSAN TENTANG PEGUAMCARA DAN ALAMAT


WRIT SAMAN ini dikeluarkan oleh TETUAN RANJIT OOI & ROBERT LOW yang beralamat di No. 53, Jalan Maarof, Bangsar, 59000 Kuala Lumpur, peguamcara bagi pihak Plaintif yang dinamakan di atas.
(Ruj: RS.YCK.LCH.DSAI)
Tel : 22820820 Faks : 22827026








PENGINDORSAN TENTANG PENYAMPAIAN


Writ ini telah disampaikan oleh dengan cara penyampaian ke diri (atau sebagaimana yang berkenaan) nyatakan cara penyampaian atau mengikut terma-terma suatu perintah untuk penyampaian ganti) kepada Defendan yang saya kenali / yang telah ditunjukkan kepada saya oleh/yang telah mengaku kepada saya bahawa dia telah di pada haribulan 2008.

Diindorskan pada haribulan 2008




………………………
Penghantar Writ

Anwar disembunyikan demi keselamatan diri - KeADILan

Intan Abdullah
Mon | Jun 30, 08 | 3:11:05 pm MYT

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Hrkh) - Naib Presiden KeADILan, Azmin Ali menegaskan tindakan diambil parti itu bagi menyembunyikan Ketua Umumnya, Dato' Seri Anwar Ibrahim adalah sebagai melindungi beliau daripada sebarang tindakan yang tidak diingini.

Katanya, berdasarkan pengalaman yang terjadi kepada Anwar sebelum ini beliau percaya tiada suatu jaminan perlindungan yang akan diberikan sekiranya beliau dipanggil untuk membantu siasatan oleh pihak berkuasa.

"Kita yakin keselamatan beliau tidak akan terjamin kerana terdapat usaha pihak tertentu yang melemparkan tuduhan ini untuk menjatuhkan karier politik Anwar," katanya ketika ditemui selepas keluar memboikot sidang Dewan Rakyat pagi tadi.

Tambahnya, pihak KeADILan kini sedang mengambil langkah secara terkawal bagi mengelakkan bekas Timbalan Perdana Menteri itu berdepan dengan pengalaman yang sama semasa dituduh terlibat dengan kes liwat dan rasuah sebelum ini.

"Bagaimanapun, penjelasan terperinci mengenai tindakan kami menyembunyikan Anwar tidak dapat diperincikan di sini," katanya.

hal tersebut timbul selepas satu laporan polis dibuat terhadap Anwar selepas didakwa meliwat seorang pembantunya.

Laporan tersebut dibuat oleh Saiful Bukhari Azlan, berusia 23 tahun di Balai Polis Jalan Travers jam 6 petang semalam.

Sejurus selepas itu, Ketua Polis Kuala Lumpur, Dato' Muhammad Sabtu Osman mengesahkan laporan tersebut dibuat.

Menurut sumber, Anwar telah menemui beberapa pemimpin parti dalam satu mesyuarat tergempar yang diadakan lewat malam tadi.

Pada masa sama, petang semalam KeADILan telah mengirimkan SMS yang mengatakan polis telah menahan pembantu Anwar, Saiful Bukhari petang semalam bagi memaksanya membuat laporan polis bahwa dia diliwat oleh Anwar.

Tambahnya, polis juga dijangka akan menangkap Anwar tidak lama lagi.

Terbaru, Anwar pula dalam satu blognya berkata beliau akan segera keluar dari bangunan kedutaan Turki jika ada jaminan tegas pemimpin negara tentang keselamatannya.

"Sebaik ada jaminan keselamatan diri dan keluarga, kami akan segera pulang," katanya.

"Meskipun layanan di sini agak lumayan, tidak mungkin sama dengan keselesaan di rumah." katanya.

Penasihat KeADILan itu berkata, beliau dilarang mengadakan pertemuan dengan media atau rakan-rakannya di kedutaan itu kecuali anggota keluarganya, termasuk Presiden parti, Dr Wan Azizah Wan Ismail.

"Dan tidak diizinkan sebarang pertemuan dengan media atau sahabat. Hanya Azizah dan anak-anak dibenar menziarah saya," katanya lagi.

Sebelum ini, Parti KeADILan Rakyat memutuskan untuk 'menyembunyikan' Ketua Umumnya di tempat yang selamat kerana nyawanya dalam bahaya.

Timbalan Presiden KeADILan, Syed Husin Ali berkata, apa yang berlaku bukan sahaja satu cara untuk membunuh politik Anwar tetapi "kalau boleh untuk membunuh beliau sendiri".

Menurutnya, keputusan untuk meletakkan Anwar di tempat selamat dibuat oleh parti dan bukannya keputusan Anwar sendiri.

Katanya, Anwar menafikan dakwaan liwat terhadapnya. Syed Husin menyifatkan dakwaan tersebut sebagai "satu percubaan yang paling jelik dan hina".

Manakala Presiden KeADILan, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail juga berkata nyawa Anwar berada dalam bahaya.

"Kita akan bincang dengan peguam. Apa yang beliau hadapi adalah ancaman kematian. Perkara ini serius. Ini merupakan konspirasi politik yang kedua dalam negara kita," katanya.

Anwar, bekas Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, dipecat dari kerajaan pada 1997 kerana didakwa menyalah guna kuasa dan terbabit dalam perbuatan liwat.

Pada 1999, beliau dijatuhkan hukuman penjara enam tahun atas tuduhan salah guna kuasa dan pada tahun 2000, dijatuhkan hukuman sembilan tahun penjara atas tuduhan liwat.

Bagaimanapun, pada 2004, Mahkamah Persekutuan telah membatalkan sabitan hukuman tersebut dan membebaskan Anwar.

Anwar mendakwa tuduhan terhadapnya itu merupakan satu konspirasi politik, tetapi kerajaan menafikannya. - mns_

Anwar Ibrahim di Hotel Quality, Shah Alam 28 Jun 2008





Siri Kisah Musang Berbulu Ayam




Musang Berbulu Ayam (Part 1)

Dua orang pembantu khas Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini telah berjaya dipilih menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) di Selangor dan Pulau Pinang. Nik Nazmi Nik Ahmad dan Sim Tze Szin masing-masing telah diamanahkan untuk mewakili rakyat di DUN Seri Setia dan DUN Pantai Jerejak.

Kini khabarnya, kerusi panas Pembantu Khas Anwar Ibrahim mulai menjadi rebutan beberapa individu yang dikatakan cukup berminat untuk mengisinya. Mewarisi ‘diari merah’ sememangnya sesuatu yang paling dihajati oleh ramai anak muda yang punyai rencana untuk mengembangkan jaringan politik mereka. Menyelia jadual Anwar Ibrahim sememangnya bukan tugas yang mudah, pun begitu ianya suatu keistimewaan yang sukar dikecapi. Azmin Ali merupakan antara tokoh politik yang dahulunya bermula sebagai pemegang ‘diari merah’ Anwar.

Dan kini, selepas Nik Nazmi, saya difahamkan ‘diari merah’ menanti pewaris barunya. Saya kira ramai yang mulai mengetuk dan menempelkan diri di pejabat Anwar semenjak kebelakangan ini dalam usaha untuk mewarisi meja kerja Nik Nazmi. Ada juga yang tiba-tiba ligat menjadi peminat setia majlis-majlis ceramah Anwar walhal sebelum ini begitu taksub dengan UMNO dan Barisan Nasional. Malah ada yang cukup berani sehingga mendakwa yang dirinya kini merupakan kakitangan dan pembantu khas Anwar menggantikan Nik Nazmi.

Saya kira lingkungan kakitangan dan sekutu-sekutu yang akrab dengan Anwar harus berwaspada dalam hal ini. Dalam situasi sebegini, jelas akan ada ramai yang menunjukkan minat untuk mendampingi Anwar dan orang-orang di sekelilingnya. Beberapa orang teman turut melahirkan kebimbangan kerana kononnya terdapat individu yang cukup dicurigai latar belakangnya kini kelihatan begitu ghairah mahu dilihat sebagai sebahagian dari lingkungan tersebut.

Khabarnya ada antara mereka dahulunya merupakan individu yang terlibat secara langsung dengan Najib Tun Razak.
Barangkali sikap waspada cukup penting dalam keadaan sebegini. Jangan sampai ada musang berbulu ayam yang kemudiannya memangsakan seluruh reban sebagai santapannya.

NAJWAN HALIMI


Musang Berbulu Ayam (Part 2)

Beberapa orang teman terkejut apabila mengetahui yang saya telah melakukan tapisan terhadap ulasan-ulasan yang singgah di blog ini. Kata mereka, tindakan saya itu bakal merosakkan imej sebagai seorang pendukung kebebasan bersuara. Petang semalam, saya kembali melupuskan praktik tersebut dan kini ulasan serta komentar dalam blog ini kembali bebas tersiar.

Saya punyai alasan tersendiri dalam hal ini. Menyorot kembali entri ‘Awas! Ada Musang Berbulu Ayam’, jelas terdapat beberapa individu yang sensitif lantas melatah tanpa memikirkan kesan dan akibatnya kepada diri mereka sendiri. Saya menganggap pihak yang merasakan diri mereka ‘musang berbulu ayam’ ini sebagai terdesak dan gelisah serta kurang matang dalam berhadapan dengan realiti.

Bermula dari kesilapan mengeluarkan kenyataan, seterusnya menukar identiti melalui nama samaran, ‘musang’ yang sedang resah ini kemudiannya mengambil tindakan jahat dengan menyerang dan mencemuh peribadi beberapa individu yang sebetulnya tidak ada kaitan dengan persoalan yang dibangkitkan.

Saya suka untuk menjawab tuduhan fitnah seorang bekas ‘pemimpin’ mahasiswa (yang kandas dalam pengajiannya) yang menyebut saya sebagai penyebab kejatuhannya sewaktu beliau berkuasa sebagai seorang pimpinan kampus serta menyebabkan kehidupannya terumbang-ambing. Persoalannya, apakah saya yang menentukan hala tuju hidup individu ini? Jika benar saya punca kejatuhannya, maka saya kira hujah beliau cukup dangkal memandangkan saya hanyalah seorang mahasiswa biasa tanpa kuasa yang mampu menentukan naik turun seseorang.

Bekas ‘pemimpin’ mahasiswa (yang kandas dalam pengajiannya) ini harus merenung dirinya kembali. Urusan pemecatan dari kampus ini merupakan subjek di bawah bidang kuasa pentadbiran universiti, bukan saya.
Jika dibaca kembali entri ‘Awas! Ada Musang Berbulu Ayam’, jelas bahawa saya tidak pernah menyebut atau menuduh nama sesiapa pun, namun demikian masih ada juga seorang dua individu yang resah. Dan individu-individu resah ini kemudiannya menyerang dan mencemuh peribadi mereka yang langsung tiada kaitan dalam isu ini.

Kelab Anwar Ibrahim (AIC), sebuah organisasi anak muda yang mewacanakan idea serta pemikiran Anwar Ibrahim dijadikan sasaran fitnah dan lepas-geram individu-individu resah ini. Melalui penyamaran identiti, individu yang dikesan sebagai salah seorang pemimpin AIC ini mencemuh dan mengeluarkan kenyataan-kenyataan berniat jahat yang disanggah oleh banyak pihak. Tuduhan-tuduhan jahat tanpa asas ini mengingatkan saya kepada tragedi yang menimpa Anwar hampir 10 tahun yang lalu gara-gara fitnah dan permainan kotor pihak yang tidak menyenanginya. Ini kelihatan mulai berlaku dalam AIC, melalui individu yang dikatakan diangkat sebagai pemimpin organisasi itu sendiri.

Situasi sebegini akhirnya memaksa saya untuk mengambil tindakan menapis semua ulasan yang singgah di blog ini demi memastikan tidak ada individu yang bakal teraniaya dek kerana agenda politik sempit segelintir oportunis yang rakus kuasa.
Saya menyeru kepimpinan AIC agar dipertimbangkan satu rombakan kepimpinan demi meletakkan semula objektif AIC pada landasan yang sepatutnya. Reputasi serta kredibilti AIC sebagai sebuah kelab pemikiran tidak seharusnya dipertaruhkan setaraf dengan kelab Mat Rempit ala Putera UMNO yang sarat dengan para oportunis rakus kuasa.
Barangkali benar dugaan saya.

Musang berbulu ayam mungkin wujud dalam lingkungan kakitangan di pejabat Anwar. Sama-sama kita tunggu dan lihat apa pula percaturan mereka selepas ini.

NAJWAN HALIMI



Musang Berbulu Ayam (Part 3)

Saya pernah menulis tentang ’seekor musang’ dalam beberapa entri terdahulu yang kini semakin selesa bertapak di Pejabat Anwar Ibrahim selepas mempergunakan kedudukan seorang kakitangan kanan di pejabat tersebut.

Khabarnya, ‘musang’ tersebut kini sudah mulai merencana agenda peribadinya (yang sudah saya jangka sejak tiga bulan lalu ketika terserempak dengannya dalam satu program kempen pilihanraya Anwar Ibrahim) untuk menguasai jadual dan pergerakan harian Anwar. Menurut sumber dalaman Pejabat Anwar Ibrahim, kakitangan asal yang selama ini berkhidmat menyelia jadual Anwar sudah pun meletakkan jawatan untuk menumpukan perhatian dalam pengurusan perniagaan keluarganya.

‘Sang musang’ dikhabarkan kini memulakan langkah untuk mensabotaj beberapa program yang melibatkan Anwar Ibrahim Club (AIC) serta berusaha untuk mencemar nama baik salah seorang kakitangan kanan yang baru berkhidmat di Pejabat Anwar Ibrahim.

Saya turut menerima respon daripada beberapa orang teman sekuliah berhubung dengan rancangan terbaru ‘musang’ ini yang dahulunya merupakan bekas oportunis politik di kampus. Lantaran kesibukan bermain politik ala UMNO, ‘musang’ ini kandas dalam pengajian dan disingkir oleh pentadbiran universiti.
Ketika menjelaskan kedudukan sebenar beliau di blog ini beberapa bulan lalu, ’sang musang’ menegaskan bahawa beliau akan memulakan kelas latihan penerbangan dalam bulan ini dan sekadar membantu Pejabat Anwar Ibrahim untuk kempen Pilihanraya Umum ke-12 (walhal, hakikatnya beliau antara yang cukup giat berkempen untuk Barisan Nasional secara maya pada waktu itu!). Pun demikian, sehingga kini beliau masih membayangi pergerakan Anwar dengan menonjolkan dirinya secara melampau.

Saya komited dengan pendirian saya selama ini bahawa ’sang musang’ sebetulnya mempunyai agenda serta muslihat peribadi untuk terus kekal di Pejabat Anwar Ibrahim. Oportunis licik ini cukup terkenal sebagai individu rakus kuasa dan taksub publisiti sewaktu di kampus suatu masa dahulu. Amanah dan tanggungjawab yang diberi dilayan seakan-akan ‘kuda tunggangan’ untuk dirinya meraih glamor dan populariti.

Bayangkan sekiranya Anwar Ibrahim memikul amanah kepimpinan negara dalam waktu terdekat ini, apakah rakyat mampu menerima hakikat bahawa ada antara kakitangan pejabatnya merupakan individu oportunis, seorang rakus kuasa yang tidak memiliki dukungan akademik yang selayaknya?
Saya yakin, kebijaksanaan Anwar bakal menidakkan agenda licik ’sang musang’ hingusan ini!

NAJWAN HALIMI (Riwayat Hayat Blog)

*Saya tidak kenal Saiful tetapi saya kenal Najwan Halimi. Dia menulis di dalam blognya tanpa selindung. Pro dan kontra. Kami sama-sama menyertai pertandingan blog anjuran Frierich Nauman Foundation dan dia merupakan juara pertandingan itu. Kami pernah berjumpa ketika Seminar Blog dengan kerjasama Blog Bugs di bawah tajaan FNF, July 2007. Dengan pendedahan ini diharap Najwan berhati-hati kerana saya tidak hairan jika ancaman bunuh seperti yang berlaku ke atas DS Anwar akan berlaku ke atas adik Najwan juga.

Malam yang Panjang

Ahad 29hb Jun 2008

Oleh Khalid Jaffar

Ketika saya bangun pagi Eekmal mengatakan:”Boss sudah ke Kedutaan Turki.” Saya lega. Tujuh jam pemimpin-pemimpin tertinggi KeADILan bergelut untuk menyakinkan Anwar Ibrahim supaya mengambil tawaran pemerintahan Turki untuk memberikan beliau perlindungan. Bila saya turun dari tingkat 24 Hotel Quality, Shah Alam, ke bilik saya di tingkat 22, Anwar masih dengan diri biasanya — degil. Rayuan puterinya juga tidak berhasil.

Saya merasakan stress yang luar biasa.Dan ketegangan menyelubungi suite ditingkat 24 yang ditempah oleh IKD sebagai penganjur Seminar Gagasan dan Kebijakan untuk Majlis Politik Tertinggi (MPT), Ahli Parlimen(MP) dan Adun KeADILan. Saya sungguh gembira dengan hasil awal seminar.

Saya gembira kerana semua peserta terasa akalnya teruja dengan pembentangkan Tay Kheng Soon yang seperti menyalakan lilin dalam kegelapan. Sebelum ini kita mendengar ajakan paradigma, begitu sering didengar sehingga menjadi satu slogan. Tetapi pembentangan Tay, seorang arkitek tersohor dari Singapura, benar-benar satu anjakan paradigma, bukan sahaja sebagai teori tetapi lengkap dengan contoh-contoh khusus. Tetapi pada waktu malam, bila mesyuarat MPT diseparuh jalan, suasana bertukar.

Dalam setiap mesyuarat MPT ada agenda khas di mana Anwar akan memberikan taklimat politik semasa, memimpin perbincangan politik dan membina muafakat. Tetapi agenda perbincangan politik menjadi pendek apabila beliau diberikan maklumat tetang laporan polis yang dibuat oleh Saiful Bahri Azlan. Ini bermakna dia boleh ditahan bila-bila masa untuk tujuan ’siasatan’. Benak saya dan saya kira ramai yang lain dalam bilik mesyuarat bertanya: “Apakah kita akan melalui ini semua sekali lagi, setelah 10 tahun, dan setelah gelombang rakyat 8 Mac?”

Khairy Jamaluddin tentunya mempunyai ingatan yang pendek apabila menjerit “Tidak masuk akal.” Semua yang berlaku semasa Anwar dalam tahanan polis September 1998 adalah tidak masuk akal. Dalam kebengongannya untuk berdepan dengan rakyat yang mula marah Khairy melatah: “kemungkinan Anwar sendiri yang menyuruh pembantunya itu supaya membuat laporan polis dan ini adalah satu taktik konspirasi untuk meraih simpati orang ramai.”

Malanglah Abdullah Badawi yang mempunyai menantu yang menjadi murid kepada Tun Mahathir. Bukankah Mahathir yang mengatakan kepada dunia Anwar sendiri yang menghantukan kepalanya ke dinding bilik tahanan sehingga lebam matanya untuk meraih simpati? Mungkin juga Khairy ketika itu masih hisap kopek lagi makanya tidak ingat.

Masuk akalkah Rahim Nor sendiri membelah orang yang beberapa minggu sebelumnya adalah timbalan perdana menteri? Tidak masuk akal pada rakyat Malaysia sebelum Rahim Nor sendiri membuat pengakuan. Masuk akalkah peguam V K Lingam punya peranan besar menjadikan Ahmad Fairuz Ketua Hakim Negara Tidak masuk akal sebelum meletupnya tape V K Lingam.

Pada malam yang panjang itu ada suara yang meminta supaya tidak “over react” dengan laporan polis tersebut. Anwar sendiri bukanlah seorang yang mudah panik. Bahkah apabila orang lain sudah semuanya panik, Anwar akan mententeramkan mereka: “Jangan over reack.” Sepuluh tahun lalu apabila semua penyokong-penyokongnya sudah yakin Mahathir telah menyediakan rancangan untuk menjatuhkannya dan bertubi-tubi menyampaikan cebisan-cebisan maklumat tentang konspirasi tersebut Anwar menghujah penyokong-penyokongnya: “kamu semua over react”.

Dalam Perang Dunia Kedua Stalin tidak mempercayai sama sekali Hitler akan menyerang Russia. Apabila perisikan tenteranya menghantara laporan sulit memberikan tarikh tetap serangan Hitler, Stalin memaki dan mencarut orang yang membuat laporan tersebut.

Saya merasakan peristiwa 10 tahun lalu akan berulang. Pasti tidak sama. Saya melihat-lihat mereka yang masuk satu persatu ke suite tingkat 24. Sepuluh tahun lalu mereka adalah rakyat biasa, fanatikus Anwar yang tidak bernama. Sekarang mereka menduduki dewan rakyat atau anggota pimpinan tertinggi sebuah parti politik yang memimpin pakatan baru parti-parti politik. Dan pakatan ini diambang membentuk pemerintahan baru.

Azmin Ali, dahulunya hanya pemegang dairi merah tetapi kini ahli parlimen dan ketua wip, berpindah dari satu kumpulan ke satu kumpulan dalam suite yang seperti menjadi bilik operasi. Sebelum naik ke suite itu Azmin membuat diktasi kepada Johari Abdul sms yang akan dihantar keseluruh negara. Pasti tidak sama dengan sepuluh tahu dulu. Tentunya. Musa Hasan ketika itu hanya pegawai penyiasat (IO) kini telah menjadi Ketua Polis Negara. Ghani Patail yang juga terlibat sebagai anggota pasukan pendakwa kini adalah Peguam Negara. Tidak sama, mungkin lebih tragis. Perjalanan ke lokap polis mungkin lebih jauh, dan mungkin tidak sampai ke lokap.

Setiap kali pintu suite tingkat 24 diketuk hati semua berdebar. Mungkin ini masanya beliau diambil sekali lagi. Bila malam bertukar dini hari lobi Hotel Quality semakin sesak. Hishamudin Rais masuk dan memeluk Anwar: “Kau ni Anwar memang suka menyusahkan hidup aku.” keduanya ketawa, dan juga mereka yang berhampiran. ” Sejak tahun 74 lagi. Baru aku nak rihat, kau buat hal lagi.” Semua ketawa lagi. Hanya sebentar. Kemudia bilik kembali stress.

Beberapa orang sibuk menaip kenyataan media. Saya hanya menengok. Berbeda sepuluh tahun lalu, kalau kenyataan media mesti saya menulisnya. Kemudian Anwar mengarahkan kenyataan diterjemahkan ke bahasa Melayu. Saya menyuruh Eekmal membuatnya. Anwar telah melantik Eekmal sebagai setiausaha akhbar bahagian bahasa Melayu, tetapi hanya mula bertuga I Julai. Eekmal merujuk kepada Yusmadi (Yang Berhormat Balik Pulau) untuk istilah undang-undang.

Masa sudah berubah. Anwar sudah ada pembantu-pembantu dari generasi baru.Sim Tze Tzin, sudah menjadi Adun Pantai Jerjak, masih bertugas di pejabat Anwar sebagai koordinator politik. Tetapi pejabat itu juga diimbangan dengan generasi matang — Ibrahim Yaakob dan Din Merican. Itulah magis dan magnet pejabat Anwar, menarik mereka untuk memulakan karir hidup seperti (sekarang) Eekmal, Farhash, mereka yang jemu dengan karir lama dan ingin membuka lembaran lalu seperti (dahulunya) Azmin, saya dan lain-lain; dan juga mereka yang ingin memberi makna kepada zaman pensiunan mereka, inilah kategori Ibrahim dan Din.

Di luar pejabat itu ada beberap lapis lingkaran penyokong, sedikit saya kenali, dan sebahagian besarnya tidak. Ada yang mahu dikenali, dan sebahagian banyak tidak. Anwar Ibrahim adalah satu institusi. Dan sebagai sebuah bangunan Anwar juga menarik anai-anai. Atau ada anai-anai yang dihantar.

Kalau ada kampung berdekatan, dan tingkap kami buka, kami sudah pasti mendengar ayam berkokok kali kedua.Dini hari mendekati subuh. Perut saya mulai rasa pedih. Saya takut diserang gastrik, sebagaimana berlaku selepas Malam Karyawan II.

Saya meminta tolong Eekmal membelikan roti canai. Esok Seminar Gagasan dan Kebijakan perlu diteruskan. Saya turun ke bilik untuk menunggu roti canai. Pemimpin-pemimpin Keadilan, rakan-rakanya masih berusaha menyakinkan Anwar dia perlu pergi ke tempat selamat.

Siapa Saiful Bukhari?




Sumber : tranugkite.net

"Memang seekor MUSANG! Telahan awal yang dibuat oleh saya dan rakan-rakan lain tidak salah dan sama sekali BENAR. Kehadirannya di tengah-tengah bahang kempen pilihanraya umum ke-12 Mac lalu, memang memusykilkan saya dan teman-teman, yang mengenali siapa dia Saiful Bukhari. Posting seorang teman blogger dan juga sekampus, Najwan mengenai musang ini memang menepati ramalan. Musang ini akan membawa kemusnahan. Tetapi dalam kes ini, musang ini tidak hanya menggali kubur mangsanya tetapi kuburnya sekali.
Dia mendakwa diliwat oleh seorang pemimpin kanan parti pembangkang. Yang saya pasti, profil pemimpin ini pasti diketahui umum. tetapi bagaimana dengan profil si pendakwa tersebut? Saya pernah berjanji kepada diri untuk tidak mengaitkan diri dengan sebarang perbalahan anak muda yang menjadi lumrah dunia politik. tetapi hari ini, saya akan dedahkan “era kegemilangan” yang pernah dicipta Saiful Bukhari suatu masa dahulu.

Saiful Bukhari mungkin tidak perlu diperkenalkan lagi kepada pelajar-pelajar Uniten. Memulakan rentak seorang pemimpin sewaktu dipilih sebagai Ketua Pengarah Program Bakti Siswa Kemerdekaan 2006 ternyata memang menjulang nama beliau. Walaubagaimanapun tidak ramai yang tahu hakikat sebenar. Tentang ketelusan, kejujuran, dan sikap tanggungjawabnya sebelum, semasa dan selepas tamat program. Hampir dua tahun berlalu, tetapi saya masih jelas dengan semua cerita.

Tidak cukup dengan portfolio Ketua Pengarah Program yang hanya dianjurkan setahun sekali, Saiful kemudiannya merancang untuk tampak lebih berkaliber, lebih berkuasa. Dia kemudiannya bertanding di dalam pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar sesi 2006/2007. Dengan bilangan undi yang tidak boleh dibanggakan, beliau berjaya. Beliau dikatakan mempengaruhi beberapa ahli perwakilan lain untuk mengundi beliau sebagai Presiden (baca:PRESIDEN).Namun demikian, rezekinya sudah ditentukan untuk hanya menjadi Timbalan Presiden. Dia akhirnya terbang ke Filipina untuk menghadiri sebuah seminar anjuran Kementerian Pengajian Tinggi. Pelik tetapi benar. Seharusnya yang terbang adalah Presiden bukan Timbalan Presiden. Mungkinkah Saiful menggunakan aksesnya sebagai Pemuda UMNO atau agen orang kenamaan untuk melayakkan diri untuk mewakili seluruh institusi pengajian swasta? Dan episod kegemilangannya bermula setelah dia kembali ke tanah air.

Seperti seekor musang yang tidak pernah bersyukur dengan rezekinya, begitulah juga Saiful Bukhari. Portfolio sebagai Timbalan Presiden nyata tidak memberi kepuasan kepadanya untuk menjadi orang yang paling berkuasa. Entah di mana silapnya, Saiful tidak mempedulikan sama sekali tugas dan tanggungjawabnya sebagai wakil suara mahasiswa UNITEN. Jangankan tugas sebagai pemimpin, malah tugas sebagai mahasiswa juga diabaikan. Tetapi dalam pada masa yang sama, saya dimaklumkan oleh teman dari IPTA lain bahawa mereka kerap bertemu dengan Saiful, menghadiri beberapa perjumpaan pemimpin Institusi Pengajian Tinggi. Saya terkejut pada mulanya. Bagaimana anda boleh menghadiri perjumpaan yang membincangkan tentang nasib dan masa depan mahasiswa seluruh Malaysia sedangkan anda mengabaikan tugas utama anda, iaitu menjaga kebajikan mahasiswa Universiti Tenaga Nasional? Bertambah kekok apabila mendengar Saiful Bukhari ini memperkenalkan dirinya sebagai Presiden @ Yang diPertua (YDP) Universiti Tenaga Nasional. Bukankah ini tanda-tanda awal dia sememangnya gila kuasa?

Saiful Bukhari ini juga dilihat sebagai seorang yang gila publisiti. Dia hanya akan “bertanggungjawab” sekiranya program tersebut mendapat liputan media, akhbar dan orang kenamaan. Oleh sebab itu, beliau hanya memilih untuk menjadi Penasihat program. Untung kerana tidak perlu bekerja keras memikirkan flow program, penyediaan kertas kerja dan pelaksanaan program. Yang dia tahu cumalah - pasti dia akan ditemuramah dan namanya pasti terpampang di dada akhbar. Dan hari ini saya kira, cita-citanya untuk menjadi seorang “star” sudah tercapai. Kemusykilan saya semakin berganda apabila ditengah-tengah kempen PRU 12 yang lalu, dia berjaya menempelkan diri di setiap roadshow ceramah DSAI. Bagaimana tidak musykil, sedangkan beberapa hari sebelum itu, dia menghulurkan pelawaan kepada saya di laman Friendster, untuk bersama-samanya mengundi Barisan Nasional! Mungkin dia tidak tahu bahawa prinsip dan pendirian saya tidak serapuh dia. Alasannya hanyalah sekadar membantu seorang teman menguruskan hal-hal berkaitan di Pejabat DSAI langsung tidak masuk akal. Peralihan parti politik Saiful Bukhari ketika itu hanya mengundang bahana. Siapa tidak kenal Saiful Bukhari? Pendusta yang bermuka-muka.

Dia tampil menjawab dengan menyatakan bahawa dia bakal melanjutkan pelajaran di sebuah akademi penerbangan. Satu persoalan, atas pembiayaan siapa? Saya masih kekal dengan andaian bahawa Saiful Bukhari ini merupakan agen orang kenamaan yang bimbang kisah Malaysia-Mongolia-nya dibuka media. Kerana ingin menyelamatkan sang ketua, maruah sendiri sanggup dilapah. itulah harga kesetiaan yang perlu dibayar Saiful Bukhari. Menyelitkan diri di kawasan musuh dan akhirnya leher sendiri yang ditetak. Saya amat bersimpati jika inilah yang dicari-cari oleh manusia bernama Saiful Bukhari selama ini.

Kebimbangan kami nyata berasas. Saiful Bukhari telah mengeluarkan taringnya di saat-saat DSAI mula meletakkan kepercayaan ke atas dirinya. Saya mengakui kepintaran bermain yang dimiliki Saiful Bukhari, tetapi saya juga ingin ingatkan, sepandai-pandai tupai melompat akhirnya pasti akan tersungkur ke tanah. Buat Saiful Bukhari (jika anda membaca kenyataan saya ini), well done. Takziah juga buat keluarganya, adik perempuannya, dan alfatihah buat allahyarhamah bondanya.

Nota: Saya bertanggungjawab di atas setiap kenyataan dan ulasan saya mengenai Saiful Bukhari. Daripada dituduh pengecut dan tidak mampu membenarkan kebenaran dizahirkan, saya mengambil risiko ini. Saya tidak mungkin dapat membuktikan bahawa DSAI tidak melakukan perbuatan tersebut, tetapi sekurang-kurangnya kenyataan saya dan ulasan-ulasan pelajar Uniten lain dapat memberi gambaran awal mengenai siapa Saiful Bukhari ini. Saya tidak terkejut dia mampu bertindak sampai ke tahap ini. Saya tidak terkejut dengan kisah dia menikam kawan sendiri dari belakang demi mencapai kemahuannya. Malah saya tidak terkejut jika Saiful tampil dengan kenyataan bahawa dia dipergunakan untuk menutup keaiban ketuanya satu hari nanti.

If you believed in the Statutory Declaration ...


From Rocky's Bru & Malaysiakini

From Tivoli to Unit 1151, Kondo Desa Damansara

The following police report was made on 28 June 2008 at 5.45 PM by Mohd Saiful Bukhari bin Azlan, who turns 23 next week (i/c no 850706-01-5687):

"Saya Mohd Saiful Bukhari b Azlan ingin melaporkan bahawa saya telah diliwat oleh majikan saya. Perkara ini berlaku tanpa kerelaan saya. Kejadian terakhir berlaku 26/6/08 di Unit 1151, Kondominium Desa Damansara, Jln Setia Kasih, KL. Oleh itu, tujuan laporan ini dibuat untuk mendapat pembelaan dan keadilan keatas diri saya. Saya juga berasa bimbang dengan keselamatan diri dan keluarga saya jika perkara ini tersebar luas di khalayak ramai. Majikan saya Dato Seri Anwar Ibrahim - Ketua Umum PKR."

Logically, people who pooh-poohed RPK's statutory declaration and saw it as a political ploy will pooh-pooh this police report and see unseen hands, too. And vice versa, right?

I never believed Anwar was a sodomite, just as I don't believe Rosmah was there at the scene of Altantuya's murder. My belief, however, makes no difference to the people who believe that Anwar is indeed a sodomite and to the people who have already made up their minds that Najib must be linked to the Mongolian's murder.

There are fanatics among us today and we live in difficult times.

My advice (to those who aren't yet fanatics) is still the same: let the police investigate the claim. If it goes beyond that, let the courts hear the case.

After all, don't we have a more credible judiciary now? A more credible police force? A more courageous civil society movement? A freer and more democratic Press under Prime Minister Badawi.

Badawi says his Government has nothing to do with the sodomy police report against DSAI. He says he was shocked. Click here to read his shock. And Anwar says the police report by his private assistant was total fabrication, here.

updates, 2pm
from Malaysiakini
Wan Azizah: Aide was volunteer staff

This morning party president Dr Wan Azizah Wan Ismail said that Saiful was a volunteer who joined to help the party during the general election period three months ago.
She added that little was known of him and that no background check was done on him as he was just a volunteer. He later become a special assistant to Anwar.
Saiful is a former student leader at the Universiti Tenaga Nasional.
Wan Azizah also added that Anwar "was taking it well" with the latest happening.

Sunday, June 29, 2008

AMK kawal Anwar di Hotel Quality

Jun 29, 08 3:04am
Angkatan Muda Keadilan (AMK) sedang mengumpulkan ahli-ahlinya untuk ditugaskan mengawal sekitar Hotel Qualitiy di Shah Alam untuk menghadapi kemungkinan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim ditangkap dalam tempoh 48 jam ini.Difahamkan, mereka sedang mengumpulkan kira-kira 1,000 orang ahli AMK dari 22 bahagian PKR, khususnya di Selangor dan W.P Kuala Lumpur mengawal pintu-pintu masuk utama ke hotel berkenaan.Anwar berada di hotel tersebut bersama pemimpin-pemimpin utama PKR selepas satu laporan polis dibuat terhadapnya petang semalam, yang mendakwa beliau telah meliwat seorang kakitanganya.Dalam satu kenyataannya awal pagi ini, Anwar berkata laporan tersebut adalah rekaan semata-mata.Sebaliknya beliau berkata ia diatur oleh pihak-pihak yang berkepentingan sebagai tindak balas terhadap bukti yang diperolehinya, yang membabitkan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan Peguam Negara, Tan Sri Gani Patail berhubung salahlaku termasuk mereka bukti dalam kes-kes yang dibuat terhadapnya pada 1998-1999.Manakala PKR pula berkata polis telah menahan kakitangan Anwar, Saiful Bahari petang tadi dan memaksanya membuat laporan polis yang dia diliwat oleh Anwar.Menurut parti itu lagi, polis dijangka menangkap Anwar tidak lama lagi.Penyokong Anwar juga semakin ramai berkumpul di Hotel Quality Shah Alam.Anwar, bekas timbalan perdana menteri dan menteri kewangan, dipecat dari kerajaan pada 1997 kerana didakwa menyalahguna kuasa atau terbabit dalam perbuatan liwat.Pada 1999, beliau dijatuhkan hukuman penjara enam tahun atas tuduhan salahguna kuasa dan pada tahun 2000, dijatuhkan hukuman sembilan tahun penjara atas tuduhan liwat.Bagaimanapun, pada 2004, Mahkamah Persekutuan telah membatalkan sabitan hukuman tersebut dan membebaskan Anwar.Anwar mendakwa tuduhan terhadapnya itu merupakan satu konspirasi politik terhadapnya, tetapi kerajaan menafikannya.

Polis tahan 6 peserta 'Peace Walk'. S/U AMK Batu turut ditahan.





KUALA LUMPUR, 28 Jun (Hrkh) - Pihak berkuasa polis bertindak menahan enam peserta himpunan aman membantah kenaikan harga minyak anjuran Geram yang berarak dari pelbagai lokasi sekitar Kuala Lumpur ke pusat membeli belah Sogo. Keadaan kini semakin kecoh apabila polis dan FRU bertindak menghalang perarakan aman tersebut yang kini sedang melewati jalan raya di hadapan Sogo.
Mereka yang ditahan adalah kelompok himpunan yang berarak dari berbagai lokasi yang mula berarak sejak jam 3.00 petang tadi.
Mereka yang ditahan ialah Presiden Ikrar, Mustafa Mansor; Setiausa AMK Pusat, Zulfiqar Ali Arifin; Setiausaha Ikrar, Muhammad Hidhir Khalid; Setiausaha AMK Batu, Norsharizal Abd Razak; ahli Anwar Ibrahim Club (AIC), Mohd Herman Muhammad; dan ‘Bob’ juga ahli AIC. Mereka kini dibawa ke Balai Polis Tun HS Lee untuk disoalsiasat. Ketua AMK, Shamsul Iskandar Mat Akin turut berada di hadapan balai polis berkenaan.
Polis kini sedang sibuk menghalang pergerakan himpunan tersebut dimana lima trak FRU dengan kekuatan 50 orang polis ditugaskan bagi mengawal sekitar tempat himpunan aman tersebut.
Jurugambar Harakah, Wan Zahari Wan Salleh turut disoal siasat oleh seorang Pegawai Cawangan Khas (SB) berhubung gambar-gambar yang dirakamkan Wan Zahari.
Pihak SB tersebut meminta Wan Zahari agar menunjukkan gambar-gambar yang diambilnya.
Peserta himpunan kini mula mengarahkan pergerakan ke Balai Polis berhampiran bagi memberi sokongan kepada mereka yang ditahan.
Geram mengadakan himpunan hari ini dalam siri kempen Perhimpunan Sejuta Rakyat pada 6 Julai nanti.
Program ini adalah permulaan bagi himpunan 6 Julai ini dengan kali ini ia dilakukan dengan program berjalan secara aman (Peace Walk).
Program anjuran Gerakan Rakyat Anti Manipulasi Minyak (Geramm) itu akan disertai oleh generasi muda yang terdiri daripada AMK KeADILan, Pemuda PAS dan Pemuda DAP.
Selain itu kumpulan NGO yang diterajui golongan muda seperti Karisma, PKPIM, Youth For Change, Dema dan Gamis menyertai program yang bertujuan membantah kenaikan harga minyak.
Perarakan tersebut bermula serentak di empat titik pertemuan iaitu di Ampang Park, Bukit Bintang, Puduraya dan PWTC menuju ke pusat membeli belah Sogo.
Hampir semua peserta memakai baju berwarna merah.
Kempat-empat tempat pertemuan ini disertai minima 50 orang anak muda yang bergabung dalam Geramm yang mengepalai himpunan ini.
Mengulas tindakan kasar pihak polis terhadap peserta himpunan itu, Ketua Pemuda PAS Wilayah Persekutuan, Kamaruzzaman Mohamad berkata, polis tiada berbincang langsung dengan peserta.
Ujarnya, tindakan yang dibuat polis secara tiba-tiba ini amat mengecwakan malah melambangkan betapa pasukan polis tidak menghormati hak rakyat untuk berhimpun.
Beliau juga kesal kerana himpunan baru sahaja bermula, namun polis menyekat dengan cara yang tidak bertamadun.
Begitupun beliau menyeru rakyat agar turun beramai-ramai pada 6 Julai ini bagi menunjukkan rasa marah terhadap tindakan kerajaan menaikkan harga minyak tersebut./wann
GERAMM juga mendapat maklumat daripada peserta yang ditahan mendakwa mereka telah dipukul dan dicederakan oleh pihak polis sehingga meninggalkan kesan. Untuk berita lanjut dan gambar peserta cedara dengan kesan lebam.
Anda semua dijemput utk menyertai “Candle Light” untuk peserta Peace Walk Geramm Yang ditahan tegahari tadi, yang dijadualkan pada malam ini (28 jun 2008)
Butir-butir program :
Masa : 8/9 pmTempat : Balai Polis Dang Wangi(Depan Stadium Merdeka)Tema : Merah (Pakaian berwarna MERAH)

Saturday, June 28, 2008

Menjelang 6 Julai 2008 - Apa yang anda WAJIB lakukan!

Dipetik dari CheGu Bard.blogspot.com

Kenaikan minyak kali ini benar - benar mendera rakyat. Rakyat amat memahami dengan kenaikan harga bahan api global tetapi apa yang rakyat kecewa ialah rakyat terus tertipu. Minyak naik kerana pembaziran, pemborosan dan amalan korupsi yang tidak terbendung lagi. Tidak perlu berhujah panjang dalam hal ini sebab telah banyak hujah yang terutara.... rakyat marhaen mengeluh di bawah... sekarang cabaran buat semua rakyat ... BERHENTI MENGELUH AYUH RAKYAT BANGKIT DAN TUNJUK KEKUATAN !!!!!


Bersama jayakan Perhimpunan PROTES Aman sejuta Rakyat Malaysia, 6 Julai 2008, di Padang Timur (depan AmcorpMall), Petaling Jaya.

Apa yang kita boleh lakukan...
  • Cetak risalah di bawah ini sebanyak mungkin dan sebarkan ! cetak dalam bentuk handbill (A4 potong empat dan poster untuk ditampal A3)

  • warna merah sebagai warna PROTES kali ini. Pakailah riben merah , kemeja merah, tali leher merah dan seumpamanya .... jika ditanya kenapa jangan segan maklumkan persiapan ke arah 6 Julai.


Sebarkan juga mulai hari ini sms : Berhenti mengeluh! Ayuh bsama PROTES Aman 1juta Rakyat 6.7.08 Petaling Jaya.

'Peace Walk' menuju Sogo anjuran Geramm, esok jam 3.00 petang

KUALA LUMPUR, 27 Jun (Hrkh) - Kempen Perhimpunan Sejuta Rakyat pada 6 Julai nanti diteruskan dengan program berjalan secara aman (Peace Walk) yang akan diadakan esok bermula jam 3.00 petang di empat tempat pertemuan.

ImageProgram anjuran Gerakan Rakyat Anti Manipulasi Minyak (Geramm) itu akan disertai oleh generasi muda yang terdiri daripada AMK KeADILan, Pemuda PAS dan Pemuda DAP.

Selain itu kumpulan NGO yang diterajui golongan muda seperti Karisma, PKPIM, Youth For Change, Dema dan Gamis dijangka menyertai program yang bertujuan membantah kenaikan harga minyak.

Sekretariat Geramm, Shamsul Iskandar Mat Akin dalam sidang media selepas demonstrasi aman di Masjid Negara hari ini menjelaskan program tersebut akan bermula serentak di empat titik pertemuan iaitu di Ampang Park, Bukit Bintang, Puduraya dan PWTC menuju ke pusat membeli belah Sogo. Semua peserta digalakkan memakai baju berwarna merah.

Katanya, Kempat-empat tempat pertemuan ini akan disertai minima 50 orang anak muda yang bergabung dalam Geramm.

Beliau yang juga Ketua AMK mengalukan masyarakat untuk ikut serta dalam 'Peace Walk' tersebut.

Image"Ini bukan demonstrasi tetapi merupakan berjalan kaki secara aman untuk memberikan kesedaran kepada rakyat. Dan apabila berkumpul di Sogo, kami akan mengedar risalah mengenai kesan kenaikan harga minyak serta ucapan daripada beberapa orang pimpinan kami," katanya.

Di samping itu katanya, pihaknya juga akan berusaha untuk mengumpul satu juta petisyen rakyat yang dilakukan secara online dan bertulis.

Katanya, orang ramai yang ingin melakukan petisyen secara online boleh melayari laman web Geramm di www.geramm.org.

Tambahnya, sejak seminggu petisyen tersebut dilancarkan, Geramm berjaya mengumpul 10,000 tanda tangan. Beliau menaruh keyakinan Geramm dapat mengumpul sejuta tanda tangan daripada rakyat seluruh negara sama ada secara online atau bertulis.

Sementara itu, Shamsul menegaskan pihaknya juga akan mengerahkan seluruh jentera Pemuda di peringkat negeri bagi mendapatkan tanda tangan daripada orang ramai dan akan diserahkan kepada Dato' Seri Anwar Ibrahim yang akan turut serta dalam perhimpunan 6 Julai nanti.

Image"Pada 7 Julai, Ahli Parlimen Pakatan Rakyat akan membawa usul bantahan kenaikan harga minyak di parlimen berdasarkan bantahan sejuta rakyat," katanya.

Dalam pada itu, Ketua Pemuda PAS Wilayah Persekutuan, Kamaruzzaman Mohamad yang turut serta dalam sidang media tersebut menyatakan Pemuda PAS telah menggerakkan semua ahlinya terutama di Wilayah Persekutuan dan Selangor bagi memastikan sasaran sejuta rakyat tercapai dalam perhimpunan 6 Julai nanti.

Katanya, bermula esok Pemuda PAS Wilayah Persekutuan akan turun ke pasar malam di seluruh kawasan untuk memberi kesedaran kepada orang ramai tentang kesan kenaikan harga minyak ini.

Dalam pada itu katanya, sehingga hari ini lebih 40,000 tanda tangan berjaya dikumpul Pemuda PAS.

Sementara itu, demonstrasi yang diserta 5,000 orang Masjid Negara berjalan aman tanpa sebarang kekecohan atau gangguan daripada pihak keselamatan.

Dalam pada itu, baju T Geramm berwarna merah turut dijual di perkarangan Masjid Negara dan mendapat sambutan orang ramai. - mns_

p/s: Kelihatan Ketua AMK Batu (Rozan Azen Mat Rasip) yang memegang baju GERAMM.




Thursday, June 26, 2008

TURUN!!!



OPS : MANSUHKAN ISA

­­Antara jahil dan keliru

dengan rasa gentar dan bisik waspada

mereka kini lari dari gelora massa

dikejar bayang silam penuh dosa,

dimomok hukum balas obses kuasa.


Antara amarah dan kesal

dengan nadi berani dan kalis undur

rakyat bangkit dalam satu suara

lantang ke depan menuntut hak asasi,

laung membawa gema gelombang bukan kepalang.


Mari bersama sahut seru keadilan

mari bersama sambut salam kebenaran

kita tiupkan semarak juang panas membara

kita tusukkan sengat lawan pedih membisa.


Aturkan gerak teguh

maju melawan dalang-dalang

dengan laungan slogan perubahan

dengan pegangan penuh keyakinan

kita tuntut saban siang saban malam

biar segenap ruang dikejutkan -

Penindasan Harus! Segera! DiTumpaskan !


Aturkan jejak jitu

mantap melangkah sepanjang lorong dan jalan

keluarkan gulungan rentang rintihan

kita suarakan tanpa penat tanpa henti

biar serata dunia diberitakan -

bangsa Malaysia bangkit membela diri !


Ayuh! Teman segera lancar gerakan teguh

hayati semangat pantang patah arah

atau cepat serah kalah,

mainkan peranan perjuangan sekalian rakyat

inilah masa bertindak pada yang zalim, pada yang kejam

agar berakhir penindasan rakus

agar tamat penyeksaan dayus

dibebaskan mangsa aniaya

selama mana atau sampai bila- bila


maka mulakan dengan satu kalimat keramat

dan marilah mara, mara dan terus mara

Bersatu kita teguh, Bersama kita rempuh

HAPUSKAN ISA !!!


REFORMASI !!!


ROZAN AZEN MAT RASIP

Angkatan Muda KeADILan, Bahagian Batu, PKR

UIAM, Gombak

14 - 24 Mei 2001


(puisi ini dideklamasikan kesekian kali di program Ceramah Umum anjuran

AMK Bahagian BATU di PPR, Taman Batu Muda, Ampat Tin pada 21 Jun 2008)



YB Tian Chua - TURUN 6 JULAI!

Part 1



Part 2

Wednesday, June 25, 2008

Hishamuddin Rais - Turun beramai - ramai PROTES!

Suara Keadilan Mohon Terbit Dua Kali Seminggu

Kenyataan Media
25 Jun 2008

Suara Keadilan Mohon Terbit Dua Kali Seminggu

Lidah rasmi Parti Keadilan Rakyat, Suara Keadilan akan mengemukakan permohonan untuk penerbitan dua kali seminggu dalam masa terdekat agar maklumat parti dapat disebarkan dengan lebih meluas dan pantas.

Keputusan Kementerian Dalam Negeri (KDN) meluluskan permohonan akhbar rasmi PAS, Harakah seharusnya konsisten dan berlaku adil terhadap semua akhbar parti, termasuk Suara Keadilan yang kini mempunyai edaran sebanyak 100,000 naskhah.

Suara Keadilan yang diluluskan permitnya oleh KDN pada 20 April lalu telah menyaksikan peningkatan yang mendadak dalam edarannya dalam dua bulan ini.

Pencapaian ini menggambarkan permintaan yang tinggi terhadap berita berkenaan perjuangan Parti dan kepimpinan Anwar Ibrahim, khususnya di kawasan luar bandar hasil daripada penambahan pengedar dan penjual akhbar ekoran kelulusan permit.

Maka dengan perkembangan politik yang baru selepas Pilihanraya Umum ke-12, di mana Pakatan Rakyat menguasai lima buah negeri dan bertambahnya pengaruh Pembangkang dalam Dewan Rakyat, adalah perlu Suara Keadilan menambahkan kekerapan penerbitannya, di samping menyaji berita dan analisa yang menyeluruh dan berkualiti.

Lidah rasmi KeADILan mula diterbitkan sejak Jun 2005 dengan dua minggu sekali. Permohonan permit telahpun dikemukakan kepada KDN ketika itu namun tidak mendapat sebarang jawapan selama tiga tahun. Berpuluh-puluh surat pertanyaan telah dihantar ke KDN dan satu memorandum telah diserahkan kepada Suhakam, namun masih terdapat ramai pengedar diintimidasi dan beribu-ribu nashkah Suara Keadilan dirampas oleh KDN kerana status permit yang tidak jelas selama ini.

TIAN CHUA
Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat
Ahli Parlimen Batu, WP

Pengarah Urusan Harakah sambut baik permit dua kali seminggu

KUALA LUMPUR, 24 Jun (Hrkh) - Pengarah Urusan Harakah, Dato' Kamarudin Jaffar menyambut baik kebenaran penerbitan Harakah dua kali seminggu yang dikeluarkan Kementerian Dalam Negeri (KDN) semalam.

ImageDalam ulasannya berhubung kebenaran itu, Kamarudin yang juga ahli Parlimen Tumpat berkata, ia sebagai satu langkah yang boleh dikatakan ke arah melonggarkan sedikit kebebasan media.

Beliau juga berkata Harakah mengucapkan terima kasih kepada KDN yang membenarkan permit penerbitan dua kali seminggu (8 kali sebulan) itu.

"Saya telah menulis nota surat kepada Menteri Dalam Negeri, Dato' Seri Syed Hamid Albar mengucapkan terima kasih berhubung perkara itu," katanya.

Beliau berkata, dengan kebenaran itu mungkin operasi penerbitan akan berkuatkuasa serta-merta.

Jabatan Pengarang Harakah mampu dan bersedia

ImageSementara itu,Ketua Pengarang Kumpulan Harakah, Ahmad Lutfi Othman mengesahkan pihaknya telah menerima surat kelulusan tersebut daripada Kementerian Dalam Negeri (KDN) semalam.

Menurutnya, beliau akan merujuk kepada pihak atasan Harakah mengenai soal editorial dan beberapa perkara yang perlu diubahsuai, terutama mengenai kesediaan kilang cetak dan pengedar akhbar.

"Jabatan pengarang Harakah juga memang mampu dan bersedia untuk menerbitkan akhbar tersebut sebanyak dua kali seminggu,"jelasnya.

Ditanya mengenai keputusan KDN itu, Ahmad Lutfi mengalu-alukannya dan melihatnya sebagai satu perkembangan yang positif.

ImageBeliau berharap, ia menjadi satu permulaan untuk membuka ruang kepada kebebasan media dan demokrasi.

"Harakah tidak semata-mata akhbar parti, tetapi ia juga bertanggungjawab untuk menyuarakan kebenaran," katanya.

Beliau menyifatkan perkara itu sebagai satu perkembangan yang menarik.

Semalam, Harakah menerima surat KDN bertarikh 13 Jun kepada Pejabat Urusan Harakah berhubung kebenaran permit dua kali seminggu.

Sebelum ini, Harakah ditarik permit penerbitannya daripada dua kali seminggu kepada dua kali sebulan. - mks._

Malam Himpunan Rakyat Anti ISA

Transkrip Temubual Bersama Siasah: Fokus GERAMM Untuk Gembleng Sokongan Golongan Muda

Shamsul Iskandar Md Akin

Transkrip wawancara bersama Pengerusi Geramm, Shamsul Iskandar Mohd Akin merangkap Ketua Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK) seperti yang tersiar dalam akhbar mingguan, Siasah.

1. Kenapa Geram ditubuhkan?

Gerakan Rakyat Anti Manipulasi Minyak (Geramm) ditubuhkan atas rasa kesedaran anak muda di atas tekanan ekonomi terlampau hasil daripada kenaikan harga yang diumumkan oleh kerajaan Barisan Nasional baru-baru ini. Kenaikan harga minyak yang menjangkau 41 peratus yang menyaksikan kenaikan harga petrol sebanyak 78 sen dan RM1 untuk harga diesel adalah merupakan satu tindakan yang tidak memikirkan rakyat di sebalik tanggungjawab sebenar kerajaan adalah untuk mengawalselia ekonomi dengan baik dan memastikan rakyat mendapat kesan positif. Disebabkan kenaikan ini, amarah rakyat begitu membuak dan di sinilah Geramm bertindak sebagai platform
kepada rakyat khususnya generasi muda untuk menyediakan ruang dan kefahaman buat rakyat mengapa kenaikan harga minyak ini perlu dibantah.

2. Siapa yang menganggotai jawatankuasa ini?

Secara asasnya Geramm didukung oleh Pemuda Pakatan Rakyat, iaitu Angkatan Muda Keadilan Malaysia, Dewan Pemuda Pas Pusat dan Pemuda Sosialis DAP. Pun begitu dalam masa yang sama Geramm mendapat sokongan kukuh daripada beberapa organisasi masyarakat termasuklah Ikatan Kebajikan Rakyat (Ikrar), dan juga pertubuhan berasaskan belia seperti Kelab Anwar Ibrahim (AIC), PKPIM, KARISMA, DEMA, dan Y4C.

Tuesday, June 24, 2008

Larangan kawasan media di Parlimen, 'tindakan bodoh' - Tian Chua

KUALA LUMPUR, 24 Jun (Hrkh) - Tindakan pihak Parlimen menguatkuasakan kawasan larangan terhadap petugas media dan wartawan di kawasan Lobi Parlimen disifatkan sebagai 'tindakan bodoh'.

ImageDemikian kata Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Tian Chua (KeADILan-Batu) semasa ditemui wartawan dalam mengulas tindakan larangan tersebut.

Dengan larangan itu wartawan kini hanya dibenarkan berada di kawasan Sidang Media yang cukup sempit, kata Tian Chua.

"Kita membantah tindakan ini yang dilihat bertujuan menghalang pihak wartawan membuat liputan media di Parlimen, sebaiknya media memboikot sahaja laporan Parlimen berikutan tindakan ini," kata Tian Chua.

Terdahulu, Penasihat DAP, Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) semasa bangkit mengutarakan peraturan mesyuarat bagi menyatakan rasa kesal terhadap larangan itu meminta Yang diPertua Dewan Rakyat menarik semula larangan itu.

ImageUjar Kit Siang, tindakan itu mengesahkan betapa kebebasan media di negara ini berada pada tahap yang teruk.

Larangan ini katanya dibuat tanpa sebarang sebab yang munasabah kerana wartawan tidak pernah menggangu ahli Parlimen mahupun kelancaran sidang dewan.

Sebelum itu Kit Siang dan Tian Chua turut bertemu dengan pihak wartawan bagi mendengar rintihan mereka terhadap larangan tersebut.

Beberapa orang wartawan media tempatan termasuk media berbahasa Cina mengecam tindakan itu sambil meminta larangan itu ditarik semula.

Seorang wartawan arus perdana yang enggan namanya disiarkan berkata, larangan ini menjadikan wartawan seolah-olah 'budak' yang hanya perlu mengikut apa sahaja arahan walaupun arahan itu memperbodohkan kalangan wartawan.

Image"Saya fikir ini satu tindakan yang tidak mencerminkan kebebasan, dan lebih baik jika kita boikot sahaja laporan Parlimen, dan jika mereka (ahli Parlimen atau kerajaan) mahukan laporan disiarkan elok sahaja mereka fakskan kepada kami, tak perlu kami ke Parlimen lagi," ujarnya.

Sementara itu, beberapa wartawan lain termasuk di kalangan akhbar berbahasa Cina sibuk membincangkan soal larangan itu.

Rata-rata menyatakan rasa kesal mereka terhadap larangan tersebut yang membataskan liputan media di Parlimen._

Pasca-PRU Ke-12: Singapura 'kaji' impak internet pengaruhi pengundi Malaysia


Posted by Super Admin
Tuesday, 24 June 2008

Internet menembusi kempen pilihan raya negara ini pada 1999, tiga tahun selepas kerajaan memperkenalkan pembangunan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dan projek Koridor Raya Multimedia (MSC).

Oleh G.MANIMARAN, mStar Online

Keputusan pilihan raya umum ke-12 Mac lalu, yang luas dikaitkan dengan pengaruh media alternatif khususnya internet, bukan sahaja telah muncul sebagai topik hangat di peringkat domestik, malah impaknya 'mencuri' perhatian kerajaan negara jiran Singapura.

Ketika berkongsi pengalaman mengenai pendirian kerajaan Singapura yang telah mengambil berat tentang aspek berkenaan, Fellow Penyelidikan Kanan Institut Kajian Dasar (IPS), Tan Tarn How (gambar) berkata, republik tersebut telah menunjukkan kesungguhan untuk melihat sejauh mana media baru telah mempengaruhi arah aliran pengundian dan sokongan pengundi di Malaysia 8 Mac lalu.

"Mereka ingin mengetahui impak internet ke atas masyarakat, yang pada umumnya mirip keadaan di Singapura. Malaysia mempunyai landskap masyarakat yang sama (pelbagai kaum dan menerokai ICI sejak satu dekad lalu).

"Mereka telah menunjukkan minat untuk mengetahui dengan mendalam apa yang sebenarnya telah berlaku dan mengapa ia berlaku.

"Malah, mereka juga tertanya-tanya sama ada internet juga boleh membawa kesan yang serupa di Singapura," kata beliau ketika ditemui pada forum Star Multimedia-ACMS bertajuk Media Baru: Trend dan Peluang di sini, semalam.

IPS merupakan badan kumpulan pemikir yang berpejabat di Singapura, ditubuhkan pada 1988.

Tan juga telah menjalankan kajian mengenai kesan media baru ke atas pengundi-pengundi negara ini dalam pilihan raya umum baru-baru ini.

Internet menembusi kempen pilihan raya negara ini pada 1999, tiga tahun selepas kerajaan memperkenalkan pembangunan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dan projek Koridor Raya Multimedia (MSC).

Impak media baru juga bertapak semasa pilihan raya umum lima tahun kemudian dan kesannya dikatakan lebih besar ketika pilihan raya umum ke-12 khususnya dengan kemunculan blog.

Kesan media baru ke atas pemikiran pengundi negara ini dan dalam arah aliran pengundian juga diakui oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang mengatakan bahawa kerajaan tidak memberi perhatian mendalam ke atas komponen baru ini.

Dalam temu bual dengan mStar Online minggu lalu sempena 100 hari pascapilihan raya umum ke-12, Pengarah Institut Kajian Etnik, Universiti Kebangsaan Malaysia, Profesor Datuk Dr. Shamsul Amri Baharuddin turut menyentuh tentang kemunculan komuniti elektronik - sektor baru dalam politik negara ini tetapi tidak dipandang serius oleh parti kerajaan.

Menurut Tan, ia merupakan perkembangan ketika peringkat awal pascapilihan raya umum ke-12 tetapi apa keputusan yang dibuat oleh kerajaan Singapura selepas itu belum diketahui.

"Pada awalnya mereka ingin mengetahui (apa yang berlaku dan sebabnya) dan saya tidak tahu rumusan yang dibuat oleh kerajaan selepas itu," katanya lagi.

Republik Singapura telah memanggil pilihan raya umum dua tahun lalu dan lazimnya mengadakan pilihan raya umum setiap lima tahun.

Mengenai impak internet ke atas rakyat negara itu dalam pilihan raya, beliau berkata: "Pandangan peribadi saya ialah 'tidak."

Jelas Tan, walaupun republik itu mempunyai kadar penembusan internet yang agak tinggi tetapi rakyatnya masih mempercayai maklumat disiarkan media massa tradisional di sebalik kawalan yang cukup ketat.

Kata beliau, maklumat berwibawa dan boleh dipercayai, yang disajikan oleh media tradisional penting dalam mengimbangi pengaruh media baru.

Malah, kata beliau Singapura mempunyai undang-undang siber yang cukup ketat, yang telah digubal sejak satu dekad lalu.

Turut menjadi ahli panel forum ialah Dr. Cherian George, pemangku ketua Divisyen Kewartawanan di Wee Kim Wee School of Communication and Information, Nanyang Technological University, Singapore dan Oon Yeoh, kolumnis tempatan yang menulis tentang media baru.

Monday, June 23, 2008

Protes Harga Minyak

Dari SiasahDaily



BERBASIKAL TANDA PROTES...Empat anggota Parlimen dari Pakatan Rakyat mengayuh basikal dari Bank Negara ke Bangunan Parlimen hari ini bagi melahirkan protes mereka terhadap kenaikan harga minyak baru-baru ini. Dari kanan adalah N. Gobalakrishnan (Padang Serai), Zulkifli Nordin (Kulim Bandar Baru), Hee Loy Siang (Petaling Jaya Selatan) dan Chua Tian Chan (Batu). Gambar dari Malaysiainsider.com.

Friday, June 20, 2008

DEMO PROTES & GERAMM SEJUTA RAKYAT


Himpunan 1 juta rakyat bertempat di Padang Timur PJ, 6 Julai

KUALA LUMPUR, 19 Jun (Hrkh) - Gabungan Memprotes Kenaikan Harga Minyak (Protes) mengumumkan bahawa perhimpunan satu juga rakyat akan diadakan pada 6 Julai 2008 bertempat di Padang Timur Petaling Jaya berhadapan Amcorp Mall pada jam 10.00 pagi.

Penyelaras Protes, Dr Hatta Mohd Ramli yakin Protes dapat mengumpul sejuta rakyat negara ini kerana keadaan negara semakin gawat dengan berbagai-bagai masalah termasuklah politik kerajaan.

Tambahan pula katanya, sudah 15 hari rakyat terus menjalani kehidupan yang terhimpit sejak kenaikan harga minyak baru-baru ini.

Katanya, kemarahan rakyat semakin memuncak dengan demonstrasi membantah kenaikan minyak merata-rata tempat termasuk di Masjid Kampung Baru dan di Kajang.

Beliau juga meminta satu juta rakyat yang akan mengikuti perhimpunan itu memakai baju berwarna merah sebagai identiti rasmi membantah kenaikan harga minyak.

Oleh itu, katanya Protes kali ini dengan slogannya 'Protes Satu Juta Rakyat Turun' akan terus menyatakan siri bantahan terhadap kerakusan kerajaan di seluruh negara.

Ketika ditanya sebab Padang Timur dipilih sebagai lokasi perhimpunan, Dr Hatta berkata Protes mengambil kira keselesaan peserta himpunan dan ia berdekatan dengan sebuah tasik rekreasi.

"Orang ramai boleh datang dari beberapa arah tanpa kesesakan seperti dari lebuh raya persekutuan dan boleh menggunakan kemudahan awam LRT yang berhenti di Taman jaya," katanya kepada wartawan di Pejabat Agung PAS Jalan Raja Laut.

Jelasnya, dalam perhimpunan itu pemimpin Pakatan Rakyat turut berucap kemudian diikuti tayangan media tentang senario kenaikan harga minyak yang akan memberi semangat dan kesedaran kepada rakyat.

"Di samping itu, kita akan menjemput beberapa artis serta mengadakan persembahan teater bergerak untuk menaikan semangat kepada para penyokong bantahan itu," katanya.

Apa yang penting Hatta menegaskan, perhimpunan itu sebagai satu mesej penting kepada Abdullah Badawi untuk menurunkan harga minyak.

Katanya, orang ramai pula tidak perlu risau dengan keselamatan di padang itu, kerana pihak penganjur akan menyediakan seramai 3,500 petugas keselamatan untuk mengawal cubaan provokasi oleh pihak tertentu.

Beliau juga menegaskan tidak berhasrat untuk memohon sebarang permit daripada pihak polis untuk perhimpunan itu.

Merujuk hari perhimpunan yang berubah, Hatta berkata hari Ahad cuti umum dan tidak ramai yang berniaga dan keadaan lalu lintas agak lengang.

"Jika tidak ada di kalangan peniaga merungut mereka kerugian ribu ringgit kerana perhimpunan oleh Protes," katanya.

Menjawab kenapa tidak membuat di tempat yang diputuskan sebelum ini iaitu KLCC, Hatta berkata, sasaran perhimpunan kali ini agak besar dan di kawasan padang berkenaan amat sesuai di samping memudahkan pihak keselamatan mengawal.

Semasa ditanya apa kemucak perhimpunan tersebut, Hatta berkata mereka akan membuat satu 'pengisytiharan' bagaimanapun beliau tidak menjelaskan apa pengisytiharan itu.

Sementara itu, Ahli Parlimen Batu, Tian Chua yang juga penyelaras Protes berkata, himpunan itu juga sebagai satu insiatif Pakatan Rakyat bahawa mereka amat serius dalam menangani masalah rakyat.

Bagaimanapun, katanya untuk menggerakkan satu juta rakyat turun sama-sama membantah kenaikan minyak adalah satu cabaran yang besar.

"Kita tunjuk kepada kerajaan kita akan menggunakan hak demokrasi untuk mengubah nasib kita sendiri," katanya.

Ketua Angkatan Muda KeADILan, Shamsul Iskandar Mat Akin mengajak semua mahasiswa dan mahasiswi untuk sama-sama menyertai perhimpunan itu sebagai satu platform menyampaikan ketidakpuasan mereka terhadap kerajaan.

"Mereka mewakili golongan muda untuk sama-sama mengembleng tenaga bagi menyatakan bantahan terhadap tindakan kerajaan memanipulasi isu minyak," katanya.

Seorang lagi penyelaras Protes S. Arultcelvan pula berkata, pada 6 Julai nanti rakyat telah membuktikan kepada kerajaan bahawa mereka menyahut cabaran Perdana Menteri untuk terus mengadakan perhimpunan bantahan.