Monday, May 18, 2009

DUN Penanti: BN tidak bertandingKUALA LUMPUR: Barisan Nasional (BN) memutuskan untuk tidak meletakkan calon pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Penanti yang dijadual 31 Mei ini.

Keputusan itu dicapai sebulat suara dalam mesyuarat Dewan Tertinggi BN yang dipengerusikan Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak di Menara Dato' Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini.

Najib berkata, BN mengambil keputusan itu kerana kekosongan di DUN itu bukan disebabkan oleh peruntukan dalam perlembagaan, sebaliknya hanya mainan politik pembangkang.

"Kekosongan itu disebabkan PKR (Parti Keadilan Rakyat) nak selesaikan masalah dalaman, oleh kerana ia merupakan satu mainan politik pembangkang dan tidak ada kena mengena dengan peruntukan Perlembagaan.

"BN lebih mengutamakan khidmat kepada rakyat dan usaha memulihkan ekonomi, maka kita memutuskan supaya tidak meletakkan calon untuk bertanding pada pilihan raya kecil di Penanti" katanya selepas mempengerusikan mesyuarat kira-kira dua jam itu.

Ditanya sama ada keputusan itu disebabkan BN bimbang ditewaskan, Najib berkata hal itu tidak timbul kerana parti itu tetap akan menghadapi rakyat semasa pilihan raya umum akan datang.

"Kita tidak mahu terjerumus dalam politik pembangkang sebab lepas dua tiga bulan, dia akan minta (kerusi) kawasan lain pula dikosongkan," katanya.

Berhubung sama ada keputusan itu akan mengecewakan penyokong-penyokong BN di Penanti, Najib berkata: "Saya percaya mereka akan faham. Kepentingan parti keseluruhannya lebih besar.

"Pilihan raya kecil bukan satu keperluan dan ia tidak diperuntukkan dalam perlembagaan.

"Kita masih akan berkhidmat di kawasan Penanti dan Permatang Pauh ikut saluran kita," katanya.

Najib berkata, ini bukan kali pertama BN tidak meletakkan calon untuk bertanding dalam pilihan raya kerana beliau difahamkan, ia pernah sekali berlaku pada satu ketika dahulu. Pilihan raya kecil DUN Penanti diadakan berikutan penyandangnya, Mohammad Fairus Khairuddin dari PKR meletakkan jawatan sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Penanti 16 April lalu.

Malah PKR juga telah mengumumkan calon mereka untuk bertanding di Penanti iaitu Timbalan Pengerusi Perhubungan PKR Pulau Pinang, Mansor Othman, 56.

Selain PKR, calon bebas, Aminah Abdullah, 56, bekas Ketua Wanita PKR Pulau Pinang, turut menyatakan hasrat untuk bertanding.

sumber : MStar Online

No comments: