Wednesday, May 2, 2012

Kenyataan Media
Angkatan Muda Keadilan Malaysia

2 Mei 2012

AMK desak PM Najib Razak mohon maaf kepada rakyat Malaysia

Ketua Penerangan Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK), Lee Khai Loon mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua rakyat Malaysia yang berani bangkit untuk menuntut reformasi sistem pilihanraya pada 28 April yang lalu. Lebih daripada 300,000 rakyat telah merdekakan diri dari rasa takut serta mencipta sejarah penting dalam proses pendemokrasian Malaysia.  

AMK menyeru Pengerusi dan Naib Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) agar tidak mengamalkan sikap ‘syndrome of denial’ serta henti menuduh Gabungan Bersih 2.0 sebagai alat kepada parti pembangkang.  Pimpinan tinggi SPR perlu akur kepada kuasa rakyat dan meletakkan jawatan segera bagi membolehkan reformasi sistem pilihanraya dapat dilaksanakan dengan segera.

Di samping itu, AMK juga berpendapat bahawa Perdana Menteri Najib Razak dan Menteri Dalam Negeri Hishamuddin Hussein Onn perlu bertanggungjawab atas tragedi keganasan polis terhadap peserta himpunan duduk bantah pada 28 April.

Sebenarnya pihak penganjur dan banyak pertubuhan NGO telah menyeru PM Najib Razak agar membenarkan orang ramai untuk mengadakan duduk bantah di Dataran Merdeka sebelum 28 April, tetapi beliau telah lari daripada desakan orang ramai sebagai Perdana Menteri serta melepaskan tanggungjawab kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

AMK juga mengecam sekeras-kerasnya keganasan polis pada 28 April. Tindakan polis seolah-olah samseng yang berlesen. Ramai wartawan media juga dipukul dan ditembak semasa menjalankan tugas mereka. Terdapat kamera dan kad memory yang merekodkan keganasan polis yang dimiliki oleh wartawan juga dirampas oleh polis. Tindakan polis tersebut telah dilihat sebagai cubaan untuk memusnahkan bukti keganasan polis serta menghalang kebenaran ditegakkan.

Maka, penubuhan Suruhanjaya Bebas dan Salah Laku Polis (IPCMC) perlu dipercepatkan demi mereformasikan institusi polis yang kewibawaannya yang kian hilang. Jikalau tidak, kesemua Program Transformasi Kerajaan (GTP) serta NKRA yang diusahakan oleh kerajaan UMNO/BN hanya tinggal slogan kosong sahaja yang tidak membawa sebarang makna kepada rakyat.

AMK menegaskan bahawa institusi penguatkuasaan kerajaan telah hilang peranan yang neutral dan professional dalam menjaga kepentingan rakyat. Polis yang sepatutnya melindungi rakyat telah mengguna kekerasan dan keganasan untuk menekan rakyat.

SPR yang sepatutnya bebas daripada campur tangan parti politik telah diperalatkan oleh UMNO/BN. Kesemua penyelewangan dan salahguna kuasa telah menyebabkan kebangkitan rakyat untuk demokrasi sebenar.

Oleh itu, AMK mendesak PM Najib Razak untuk menunjukkan keberanian serta memohon maaf secara terbuka kepada semua rakyat Malaysia atas keganasan polis dan pilihanraya yang tidak adil dan kotor.

Sementara itu, kerajaan UMNO/BN diseru agar bertaubatdan melaksanakan 8 tuntutan Bersih 2.0 dengan segera. Rakyat akan menghukum UMNO/BN dalam Pilihanraya Umum ke-13 sekiranya tiada reformasi sistem pilihanraya secara ikhlas daripada kerajaan UMNO/BN.


LEE KHAI LOON
Ketua Penerangan Angkatan Muda KEADILAN Malaysia
012-2258607

2 comments:

IBU RISKA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Unknown said...

Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya. BUKA BLOG MBAH RAWA GUMPALA